Галерия 2017

На 06.04.2017 година в Физкултурния салон на Гимназията се проведе КОНКУРС за най-добра комплексна подготовка  между учебните фирми, регистрирани за участие в ежегодното  международно  изложение ТФ ФЕСТ , Пловдив 2017 година.

В състезанието се включиха всички учебно тренировъчни фирми, включени в учебната програма за 2016/2017 година. Всеки един участник получи своите 10 минути, за да представи дейността си, заложените цели, стратегии и конкурентна визия. Сред всички участници, специално подбраното за целта жури отличи съответно:

УТФ Работилничка за спомени - І място, ръководител госпожа Радка Георгиева;

УТФ Лотос - ІІ място, ръководител госпожа Кристина Жейнова;

УТФ Декор стил - ІІІ място, ръководител госпожа Радка Георгиева.

Валентина Владова - инициатор: "Благотворителната изложба назована „Сътвореното“, тази година ще се проведе под надслова: на Битие 1, 2 и 3 глава." 

Тържественото откриване на изложбата „Сътвореното“ се проведе днес - 4 април 2017 година, от 17:30 часа, в Галерия „Академика“ на Икономически Университет – гр.Варна. под наслов „Деца рисуват за деца“. Учениците рисуват, за да дарят своя труд за свои съученици: деца-сираци и деца в неравностойно социално и здравословно положение. 
В таз годишната инициатива се включиха ученици от 9 и 8 клас,  родители и техни приятели. На откриването присъстваха дейци на изкуството, представители на организации и фирми, роднини и приятели, хора, имащи отворени сърца да вършат добро и интерес към изкуството на живопистта. Клубът по "Декупаж" към ВТГ "Георги С. Раковски" с ръководител Росица Митева също се присъедини към каузата на В.Владова и младите живописци. Изработените от Клуба по "Декупаж" продукти, с тематична насоченост също към Библейскиите сказания, а именно: Великденските празници и тяхната символика, бяха разподадени в дните преди откриването на изложбата и сумата от тях, вече е предоставена на Училищното настоятелство на гимназията.
Втората изложба бе открита в галерията на "Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва". Под патронажа на Контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС - Военноморските сили на Република България, Съюза за втора поредна година се включват в подети от Гимназията художествени инициативи. На отриването присъстваха  директорката на ВТГ "Георги Стойков Раковски" - г-жа Жечка Георгиева, дейци на изкуството, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, роднини и приятели, преподаватели от ВТГ "Георги Стойков Раковски", хора, имащи състрадателни сърца и любов към изкуството.
Събитията бяха отразени с любезното съдействие на:
 • Фотограф Виктор Георгиев  - https://www.facebook.com/GeorgieviProduction/, georgievviktor77@gmail.com
 • Госпожа Тяна Костадинова - преподавате Испански език

На 28.04.2017 година тържествено бяха отбелязани 113 години Варненска търговска гимназия, с почит към живота и делото на Патрона на училището Георги Стойков Раковски. В празничната програма, под ръководството на господин Николай Бояджиев, предварително определената за целта комисия от преподаватели в Гимназията, включиха, организираха и проведоха няколко разнообразни празнични мероприятия, сред които:

 • поднасяне венец на паметника на Раковски на алеята на славата, Морска градина гр. Варна; 
 • "Битката на знаещите" - историческа викторина в чест на Патрона;
 • "Битката на знаещите" - фолклорно надиграване между випуските;
 • "Загадките на Варна" - приключенска игра, сред историческите артифакти на града;
 • Шах-мат игра на 10 дъски;

В празничната програма се включиха освен учениците на гимназия, техни приятели, родители гости на град Варна. Празника откри със слово и закри след награждаване на победителите и отличилите се през годината ученици, директора на на гимназията госпожа Жечка Георгиева.

На 14 юни 2017 година във Варненска търговска гимнази "Георги Стойков Раковски" се проведе Конкурс "Икономика с приятели". С това събитие Ръководството на Гимназията въвежда ТРАДИЦИЯТА всяка година през месец Юни, заедно с възпитаници от други гимназии,  да се чества годишнина от официално обявения през 2005 година с решение № 320/29.04 на МС – Ден на икономиста. Основа за това решение е създаденото през далечната 1895 година Първото българско икономическо дружество, което събитие в Българския икономически стопански живот бележи своята 122-ра годишнина на 11 юни 2017 година.

В Конкурса взеха участие както възпитаници на Търговската гимназия, така и възпитаници на:

 • Математическа гимназия „Доктор Петър Берон”;
 • Професионална гимназния по електротехника Варна;
 • Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”;
 • Средно общообразователно училище с преподаване на чужди езици „Александър Сергеевич Пушкин

В рамките на един час, екипите разработиха своите идеи по задание, след което с кратка презентация представиха пред журито на конкурса своето виждане за това, как младежите на град Варна могат да реализират свободното си време в полза на обществения интерес, през летните месеци на годината.

На първо място бе класиран екип в състав: 

 • Диляна Койчева -  ВТГ "Г. С. Раковски";
 • Габриела Видева - ВТГ "Г. С. Раковски";
 • Мартин Цанев - Професионална гимназия по електроника;
 • Ния Йорданова - СУЕО "А. С. Пушкин"
 • Ментор - Стефани Добрева, възпитаник на Варненска търговска гимназия, випуск 2017 г.

На 18.10.2017г.  във Варненска търговска гимназия доброволците от клуб "Превенции" раздадоха около 250 брошури, гривни и други информационни материали на своите съученици.  Разгледайте уловени фотографски мигове и импресии от кампанията.

Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини, за поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им.