Галерия 2017

На 06.04.2017 година в Физкултурния салон на Гимназията се проведе КОНКУРС за най-добра комплексна подготовка  между учебните фирми, регистрирани за участие в ежегодното  международно  изложение ТФ ФЕСТ , Пловдив 2017 година.

В състезанието се включиха всички учебно тренировъчни фирми, включени в учебната програма за 2016/2017 година. Всеки един участник получи своите 10 минути, за да представи дейността си, заложените цели, стратегии и конкурентна визия. Сред всички участници, специално подбраното за целта жури отличи съответно:

УТФ Работилничка за спомени - І място, ръководител госпожа Радка Георгиева;

УТФ Лотос - ІІ място, ръководител госпожа Кристина Жейнова;

УТФ Декор стил - ІІІ място, ръководител госпожа Радка Георгиева.

Валентина Владова - инициатор: "Благотворителната изложба назована „Сътвореното“, тази година ще се проведе под надслова: на Битие 1, 2 и 3 глава." 

Тържественото откриване на изложбата „Сътвореното“ се проведе днес - 4 април 2017 година, от 17:30 часа, в Галерия „Академика“ на Икономически Университет – гр.Варна. под наслов „Деца рисуват за деца“. Учениците рисуват, за да дарят своя труд за свои съученици: деца-сираци и деца в неравностойно социално и здравословно положение. 
В таз годишната инициатива се включиха ученици от 9 и 8 клас,  родители и техни приятели. На откриването присъстваха дейци на изкуството, представители на организации и фирми, роднини и приятели, хора, имащи отворени сърца да вършат добро и интерес към изкуството на живопистта. Клубът по "Декупаж" към ВТГ "Георги С. Раковски" с ръководител Росица Митева също се присъедини към каузата на В.Владова и младите живописци. Изработените от Клуба по "Декупаж" продукти, с тематична насоченост също към Библейскиите сказания, а именно: Великденските празници и тяхната символика, бяха разподадени в дните преди откриването на изложбата и сумата от тях, вече е предоставена на Училищното настоятелство на гимназията.
Втората изложба бе открита в галерията на "Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва". Под патронажа на Контраадмирал Митко Петев - командир на ВМС - Военноморските сили на Република България, Съюза за втора поредна година се включват в подети от Гимназията художествени инициативи. На отриването присъстваха  директорката на ВТГ "Георги Стойков Раковски" - г-жа Жечка Георгиева, дейци на изкуството, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, роднини и приятели, преподаватели от ВТГ "Георги Стойков Раковски", хора, имащи състрадателни сърца и любов към изкуството.
Събитията бяха отразени с любезното съдействие на:
 • Фотограф Виктор Георгиев  - https://www.facebook.com/GeorgieviProduction/, georgievviktor77@gmail.com
 • Госпожа Тяна Костадинова - преподавате Испански език

На 28.04.2017 година тържествено бяха отбелязани 113 години Варненска търговска гимназия, с почит към живота и делото на Патрона на училището Георги Стойков Раковски. В празничната програма, под ръководството на господин Николай Бояджиев, предварително определената за целта комисия от преподаватели в Гимназията, включиха, организираха и проведоха няколко разнообразни празнични мероприятия, сред които:

 • поднасяне венец на паметника на Раковски на алеята на славата, Морска градина гр. Варна; 
 • "Битката на знаещите" - историческа викторина в чест на Патрона;
 • "Битката на знаещите" - фолклорно надиграване между випуските;
 • "Загадките на Варна" - приключенска игра, сред историческите артифакти на града;
 • Шах-мат игра на 10 дъски;

В празничната програма се включиха освен учениците на гимназия, техни приятели, родители гости на град Варна. Празника откри със слово и закри след награждаване на победителите и отличилите се през годината ученици, директора на на гимназията госпожа Жечка Георгиева.

На 14 юни 2017 година във Варненска търговска гимнази "Георги Стойков Раковски" се проведе Конкурс "Икономика с приятели". С това събитие Ръководството на Гимназията въвежда ТРАДИЦИЯТА всяка година през месец Юни, заедно с възпитаници от други гимназии,  да се чества годишнина от официално обявения през 2005 година с решение № 320/29.04 на МС – Ден на икономиста. Основа за това решение е създаденото през далечната 1895 година Първото българско икономическо дружество, което събитие в Българския икономически стопански живот бележи своята 122-ра годишнина на 11 юни 2017 година.

В Конкурса взеха участие както възпитаници на Търговската гимназия, така и възпитаници на:

 • Математическа гимназия „Доктор Петър Берон”;
 • Професионална гимназния по електротехника Варна;
 • Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”;
 • Средно общообразователно училище с преподаване на чужди езици „Александър Сергеевич Пушкин

В рамките на един час, екипите разработиха своите идеи по задание, след което с кратка презентация представиха пред журито на конкурса своето виждане за това, как младежите на град Варна могат да реализират свободното си време в полза на обществения интерес, през летните месеци на годината.

На първо място бе класиран екип в състав: 

 • Диляна Койчева -  ВТГ "Г. С. Раковски";
 • Габриела Видева - ВТГ "Г. С. Раковски";
 • Мартин Цанев - Професионална гимназия по електроника;
 • Ния Йорданова - СУЕО "А. С. Пушкин"
 • Ментор - Стефани Добрева, възпитаник на Варненска търговска гимназия, випуск 2017 г.

На 18.10.2017г.  във Варненска търговска гимназия доброволците от клуб "Превенции" раздадоха около 250 брошури, гривни и други информационни материали на своите съученици.  Разгледайте уловени фотографски мигове и импресии от кампанията.

Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини, за поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им.

Да 13.12.2017 година, в Младежкия център към Храм Св. Архангел Михаил, се проведе благотворителната изложба "Рождество". Под надслова "Деца помагат на деца", ученици на Варненска търговска гимназия, под ръководството на госпожа Валентина Владова, представиха свои творби пред родители, ученици и гости. В навечерието на Коледните празници, вдъхновени от светото тайнство, те дариха надежда и съпричастност с картините си. Събраните дарения, по желание на авторите, ще бъдат използвани за подпомагане на ученици от Гимназията в социално неравнопоставено положение или със здравословни проблеми.   

Към младите художници и тяхната инициатива се присъединиха групата по "Деко паж", с ръководител госпожа Росица Митева.

Участници в инициативата:

Атче Халилова  VIII „В“, Веселин Стоянов IХ „А“, Ани Цонева VIII „В“, Маргарита Мутафова Х „А“, Ирена Георгиева Х „Д“, Стефан Тодоров VIII „Б“, Емили Димитрова IХ „А“, Емине Младенова Х „Б“, Цвета Тодорова VIII „Б“, Дуйгу Хасан VIII „В“, Анджелина Мардиросян VIII „Г“, Иван Чибутаров VIII „Г“, Радостина Руменова IX „Д“, Айрин Ахмед  IX „Д“, Елизабет Каприлян IX „А“, Деница Гамберова IX „А“, Александра Димитрова VIII „Д“, Лора Ганчева XII "В".