“Trust For Sustainable Living” или възможни ли са устойчивите градове?

През последните години все повече се обръща внимание на концепцията за устойчиво развитие във всичките му различни аспекти – управленски, икономически, екологични, социални. Устойчивото развитие предполага да се избират и насърчават стратегии за икономическо развитие, съобразени с опазването и подобряването на околната среда и биологичното равновесие на Земята То е стремеж за политика и начин на живот на населението и преди всичко състояние на икономиката, при което се използват безотпадни технологии, залага се на използването на възобновимите суровини, разчита се на рециклирането като целта е експлоатацията на природните ресурси да не променя параметрите, които влияят на човешкия живот. В търсене на ЕКО баланса възниква въпроса: "Възможни ли са устойчивите градове?". Отговор на този въпрос е потърсен сред младежите до 19 години на ежегодно провеждания Световен конкурс за писане на есе по тема свързана с УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ. Един от участниците на таз годишното издание е Деница Коларова, ученичка от 8 "В" клас на нашата гимназия. Ето какво ми разказа тя за проведеното мероприятие и преживяните емоции сред дюните на Дубай:

"На ежегодния конкурс по писане на есе на тема „ Възможни ли са устойчивите градове“, организирано от домакините на събитието „Trust For Sustainable Living” тази година са участвали над 10 000 участника като 1 115 класирани и 135 от общия брой на класираните биват финалисти, а останалите заемат място почетни участници.
Самият финален кръг протече по следният дневен ред: Бяхме разпределени на 8 групи, във всяка група беше проведено изслушване на индивидуални речи. След изслушването им от член на организацията, беше зададена и темата на предстоящите дебати: „за“ и „против“ устойчивите градове. Четири от групите бяха „за“ и четири „против“. Аз участвах в една от групите, които бяха „за“. След групова подготовка от час и половина, започнаха дебатите. От всеки отбор бяха избрани четири говорителя и четири отговарящи на въпроси. Аз се представих като говорител.
След протичането на дебатите се извърши церемонията по награждаването. За мое огромно щастие бях класирана в топ десет на най-добрите финалисти от 135 участника. Получих почетен сертификат за финалисти в челната десетка и комплименти от директорът на организацията Карл Хансен.
Бе организирано и посещение на еко селища за човека. Интересно ми беше да видя някои нови архитектурни решения съобразени с местният климат.
За мен това беше изключителен опит, от който получих множество знания, запознах се с много хора от различни държави, завързах приятелства, упражних усърдно ученият английски език и достигнах така бленуваната си цел."

Сподели: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter