Мениджър за един ден

“Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт България. Тя се провежда ежегодно и в над 100 държави по целия свят. В нея винаги се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. Тези лидери дават начало на професионалната реализация на хиляди ученици по целия свят, а в замяна получават удовлетворение от предадения опит и от съвместната работа, както и вдъхновение от иновативните и свежи идеи на мотивираните млади хора. Инициативата е предназначена за ученици от края на гимназиалния курс и за студенти от първите години на университета - 16-23 годишни.

Ръководството на гимназията благодари за всички свои Партньори, които в този ден отвориха вратите си за нашите възпитаници. А ето и някои споделени впечатления от самите тях:

Мария Георгиева 11 Б клас-участник в Мениджър за един ден в TAXBACK
Беше много вълнуващо,интригуващо,запознах се с нови методи за работа и с нови хора. Въведоха ни в процеса на работа на мениджър оперативен отдел.Но най- интрегуващо беше, че самата обстановка се състои от млади колеги, който ни мотивираха да не се отказваме от мечтите си и да ги преследваме.

Петър Данков 11 А клас- участник в Мениджър за един ден в “Агрополихим” АД- гр. Девня
За мен, ученика Петър Владимиров Данков от 11а клас изживяването в “Агрополихим”АД - гр.Девня беше нещо незабравимо! От началото до края на този вълнуващ ден всичко беше много добре планирано така, че да научим нещо ново и полезно, което ни очаква, когато завършиме образованието си и започнеме работа. От самото влизане ми направи най-
голямо впечатление гостоприемството на екипа на Агрополихим!
Раздадоха ни тениски и най-важното нещо, без което не можеш да влезеш в завода, а именно каски. Имаше и много други награди, но на мен най-много ми хареса, че ни заведоха до всеки един работен цех! Това ще остане, като един хубав и ползотворен ден от моя живот!

Десислава Иванова 11 а клас- Държавен архив

Моят мениджър за един ден

Тази година реших да участвам отново в „Мениджър за един ден“. За поредна година имаше доста много и интересни позиции,
които биха привлекли много кандидати. Реших този път да кандидатствам за позицията Старши експерт в Държавен архив Варна. Обичам да работя с документи и то най-вече със стари. Харесва ми техния специфичен мирис. Разбира се най-интересното ми беше как и къде ги съхраняват, тяхната подредба и как могат да се реставрират. Бях там точно в 9:30 ч. Посрещнаха ме Главния, Старши и
Младши експерт. Първо ми показаха как мога сама да намирам и чета архиви в техния сайт. Обясниха ми по какъв начин се отбелязват, за да се улесни тяхното търсене. Минахме и през читалнята, в която всеки може да отиде и да прочете това от което се интересува. Научих по какъв начин се реставрират старите и скъсани документи и как се снимат документите, за да можем да имаме свободен достъп до тях и чрез интернет.
След това дойде и най-интересната част – самите архиви. Бяха точно както си ги представях – стълби нагоре-надолу, малки тесни
коридорчета, множества рафтове и кутии. Интересен факт, който научих е че всеки документ поставен един върху друг от целия архив правят 4 километра! В самите архиви има много лични и държавни документи, както и снимки и карти. Всеки документ е уникален сам по себе си, но най-голямо впечатление ми направи ученическият дневник от бившата Девическа гимназия във Варна. Не само защото беше пълен с не толкова добри оценки, а и защото в него намерих една голяма българска поетеса – Дора Габе. Тя също не е била отличничка, дори напротив била е оставена на поправка по алгебра и геометрия, което ме накара да се замисля над това, че не винаги оценките определят какъв човек си. Пък и честно казано се и успокоих, че нашето поколение не е толкова зле в училище. Посещението ми в Държавния архив надмина всички мои очаквания. Бях в сърцето на архива, където никой обикновен
гражданин не би могъл да влезе там и съм сигурна, че споменът за всички тези рафтове пълни с документи, всеки един грижливо
поставен в своята кутия, за дълго ще остане в моето съзнание.

Калина Борисова 11 Б клас- I card
Моето преживяване в ICard бе незабравимо. Още влизайки в сградата разбрах, че тази фирма не е като тези които сме свикнали да гледаме в България. Модерно оборудвана с квалифицирана работна ръка и идеи за бъдеща реализация, ICard покрива всички стандарти за добра фирма. Радвам се че бях свидетел, макар и за малко, на работния процес Деница Гамбезова 10 А клас- кметство Приморски Това преживяване ме обогати и мотивира за нови успехи. Отличния професионализъм е вдъхновяващ, за мен бе чест да се запозная с начина по се осъществява управлението на града. Преживяването представи пред мен разширените хоризонти на мечтите и потенциалните възможности, които мога да постигна. Благодарение на този проект мойте цели вече са по- конкретни и ясни. За мен бе много полезно да бъда участник. Още веднъж благодаря !

Адриана Узунова - Кмет на Община Варна

“ Аз, като представител на младите хора искам да изкажа благодарност на организаторите на проекта “Мениджър за един ден” на Община Варна и и лично на кмета г-н Иван Портних, за възможността, която имах, макар и за един ден, да застана до него начело на управлението на града. За мен това беше шанс в една реална среда да добия представа за функционирането на местната власт и за механизмите на вземане на решения. Смятам,че в това начинание сме си взаимно полезни, като и ние младите хора даваме своите енергия, идеи и ентусиазъм не само в деня на инициативата, но и за в бъдеще. За този един ден успях да видя,че работата на кмет на голям областен град, какъвто е Варна,е много по- голяма, отговорна и изисква притежаването на повече качества от тези на малките населени места. Причината е в мащабите и разнообразността на населението. Зарадвах се,че образованието е приоритет номер едно за Община Варна. Именно в тази насока беше и моята идея- препоръка, която изказах, а именно: да се създадат конкретни стимули и мотивация за завършващите училище млади хора, да продължат образованието си във Варненските висши учебни заведения. По този начин ще се увеличи възможността именно те утре да формират елита и интелигенцията на града и да бъдат мотора за икономическото му развитие. 
Мога да обобщя ,че участието ми в проекта “ Мениджър за един” на позицията кмет на Община Варна ми помогна да добия знания опит и по- голяма увереност, които ще ми бъдат полезни занапред.